0 0,00

ASSAIG DE COTÓ ORGÀNIC A CÓRDOBA

Us escrivim per explicar-vos que a l‘abril d’aquest any 2018 es va tornar a iniciar un assaig per produir cotó orgànic gràcies al Sr. Alberto Gómez. Com ja sabeu, anteriorment desde la COAG ja s’havien fet algunes assajos. Nosaltres seguim treballant per donar suport a totes les iniciatives que ens permetin avançar cap a un cotó més respectuós i passar de la producció integrada a la producció orgànica. Us remetem a un post anterior on us explicàvem exactament què és això de la producció integrada per si necessiteu saber-ne més:

De què parlem quan parlem de producció integrada?

Així doncs, aquest any, es van plantar llavors de cotó orgànic de dos orígens diferents. Una de les varietats no va germinar i es van perdre 2/3 del terreny sembrat, però va quedar una parcel·la de 3.000 metres quadrats on es desenvolupava bé l’altra varietat.

Les plantes estaven creixent a Córdoba de la mà de l’Alberto i els seus companys, que formen part d’una empresa familiar cordovesa que es dedica a l’agricultura ecològica seguint els criteris de l’agroecologia i, en la mesura del possible, de la biodinàmica (cura de la biodiversitat, atenció al calendari astral per a les dates de sembra, no ús de químics de síntesi, responsabilitat social, etc…). També planten blats tradicionals (els de sempre, els d’abans de l’arribada de les llavors patentades de les multinacionals) que després transformaran en pans artesans i ecològics. També sembren hortícoles i produeixen oli d’oliva verge extra ecològic.

L’Alberto ens explica, a les seves cartes amb els detalls del procés, que després d’una breu investigació, es va adonar que no existia cap procediment per produir cotó orgànic a Espanya. Les llavors son complicades d’obtenir, no hi ha agricultors especialitzats ni desmotadores que tinguin línies d’ecològic. Per això, el què estem fent, representa un gran repte per a nosaltres!

A la terra on es va sembrar el cotó, s’hi havien sembrat faves al novembre, amb l’objectiu de produir adob verd, ja que la fava és productora natural de nitrogen. Les pluges del març (uns 400 litres/m2), les més grans en molts anys, van contribuir al bon desenvolupament de les faves que van donar lloc a una gran massa verda d’1,20 metres d’alçada. Quan va ser l’hora de desbrossar les faves, es va deixar madurar el desbrossament al sol i després es va incorporar a la terra, deixant-la en condicions òptimes per a la sembra.

La sembra de les llavors de cotó pertany a la varietat Elpida i es va fer a principis de juny amb una sembradora pneumàtica en carrers, a una distancia de 90 cm i de 20 cm entre plantes.

Per què us feu una idea de les dificultats de fer producció orgànica i la necessitat de reaprendre mètodes i sistemes de protecció del cultiu, aquest mes d’agost una plaga de conills ens va fer perdre tot l’assaig.

Malgrat però les dificultats, seguirem endavant per poder aconseguir el nostre objectiu i oferir-vos Cotó 100% natural, 100% local.

Gràcies per llegir-nos és un goig per nosaltres fer-vos partícips de la nostra feina! Salut i cotó!

Cistella
La cistella està buidaTornar a la botiga
Calcular enviament
Afegir cupó
Desplaça cap amunt