A la filatura comença el procés industrial de tot el sector tèxtil.
Moltes grans empreses del segle passat començaven amb la filatura i seguien tots els processos, de teixit, acabat, i comercialització dels productes confeccionats i amb marca pròpia.
Filar consisteix a convertir la fibra de cotó solta en fil.
Això implica tot un munt de passos per diferents màquines :
Obrir les paques i barrejar les fibres, deixar-les respirar, netejar-les, treure’n les impureses, eliminar les fibres massa curtes, alinear-les i posar-les en paral·lel fins a obtenir una metxa fibrosa…
Anar pentinat aquestes metxes, barrejant-les per obtenir més uniformitat, estirant i donant torsió en diferents passos, fins obtenir la qualitat i gruix òptims que desitgem, o que preteníem.
El procés és tan llarg i pot ser tan refinat com vulguem, i les màquines són extensions de camins que porten d’un pas a l’altre, comunicant-se directament en molts casos.
En argot, els treballadors en dèiem “les contínues”
Escollir el fil òptim a fabricar, a partir de la fibra que tenim a les mans, és el primer pas per dissenyar un bon producte.
El cotó espanyol té fama de ser una fibra de llargada i finesa mitjanes, però amb molt de nervi. Això no ens permet fabricar teixits hiperlleugers i refinats com el cotó egipci, però ens dóna un fil també mitjà en finesa, net, resistent i utilitari: perfecte per uns bons bàsics en gènere de punt i en teixits de pes mitjà.
A Cotó Roig, hem dissenyat aquests fils de la mà del filador de Ripoll i dels agricultors de Sevilla, i no cal dir que no estalviarem cap d’aquests preciosos passos de la filatura per obtenir, finalment, els millors teixits.