Un cotó que es pot rastrejar
En un sector tèxtil dominat per la sobreproducció i l’opacitat en la cadena de subministrament, Cotó Roig aposta per un model radicalment diferent basat en la traçabilitat, la producció local i la sostenibilitat real. El valor diferencial d’aquest projecte és la possibilitat de seguir cada etapa del procés de confecció dels teixits naturals que oferim, des del cultiu del cotó fins a la confecció de la peça final. Aquesta transparència permet conèixer de primera mà quines pràctiques es duen a terme, garantint un producte lliure de residus tòxics i amb un impacte mediambiental reduït.

A diferència de la majoria de marques que compren matèries primeres de procedència desconeguda, a Cotó Roig sabem exactament d’on ve el nostre cotó. Ens comuniquem directament amb els productors i rebem els seus quaderns de camp, que ens informen de totes les accions realitzades al llarg del cicle de cultiu. A més, duem a terme anàlisis periòdiques per assegurar-nos que el cotó no conté residus de productes tòxics. Això ens permet oferir peces de roba que no només són naturals al 100%, sinó també segures per a la salut de les persones i el medi ambient.
Producció petita i sota demanda: la clau per reduir residus
El principal problema del sector tèxtil és la sobreproducció massiva de roba, que acaba en abocadors o incinerada en enormes quantitats. Cada any es produeixen milions de tones de peces que mai arriben a ser venudes, contribuint a una crisi ambiental sense precedents. En canvi, a Cotó Roig apostem per la producció local i en quantitats reduïdes, prioritzant la fabricació sota demanda per evitar l’excedent de peces i minimitzar el malbaratament de recursos. Aquesta estratègia no només redueix els residus, sinó que també garanteix productes de qualitat com els nostres teixits naturals, confeccionats amb cura i atenent les necessitats reals dels nostres clients.

Cap a un model d’economia circular
A més de controlar la traçabilitat i reduir la sobreproducció, treballem activament per fomentar un model d’economia circular en el sector tèxtil. Una de les nostres iniciatives és la recuperació dels retalls de confecció, que en lloc de convertir-se en residus, es reutilitzen en diferents projectes:
- Fabricació de paper tèxtil en col·laboració amb el Museu Paperer de Capellades, aprofitant fibres de cotó per crear nous materials.
- Reaprofitament dels retalls per a roba infantil, donant una segona vida als trossos més grans per confeccionar peces petites.
- Transformació dels retalls més petits en nova fibra tèxtil, triturant-los per produir un nou fil amb el qual es podran elaborar noves peces de roba.
Aquestes accions contribueixen a reduir el volum de residus i fomentar una moda circular, on cada element del procés productiu es reaprofita i es reincorpora al cicle de producció.
A banda de la reutilització dels retalls, treballem en l’ optimització del patronatge per minimitzar els residus des de l’inici. Això vol dir que dissenyem les nostres peces tenint en compte l’eficiència en l’ús del teixit, creant patrons que generin el menor rebuig possible. A més, estudiem la possibilitat d’unificar els patrons de roba per a adults i infants, de manera que es pugui aprofitar millor el material i evitar el procés de selecció de retalls posterior. Aquesta estratègia ens permet fer un pas més enllà en la reducció de residus i continuar innovant en el camí cap a una producció tèxtil realment sostenible.

L’economia circular més enllà de la moda
L’economia circular és un model que es pot aplicar a múltiples sectors amb l’objectiu de reduir residus, reutilitzar recursos i minimitzar l’impacte ambiental. En la construcció, per exemple, es fomenta l’ús de materials reciclats i la reutilització d’estructures per evitar el malbaratament i disminuir la petjada de carboni. En l’alimentació, es promou la reducció del desaprofitament alimentari mitjançant la revalorització de subproductes i la creació de cadenes de producció més eficients. La indústria tecnològica també s’està adaptant a aquest model amb la reparació i reutilització d’electrònica per evitar l’acumulació de residus electrònics altament contaminants. En el sector energètic, s’incentiva la transició cap a fonts renovables i l’optimització dels sistemes de consum per reduir la dependència de combustibles fòssils. Fins i tot en la gestió de l’aigua, es desenvolupen solucions per reutilitzar i depurar aquest recurs limitat. Aquest enfocament, basat en un ús més intel·ligent dels recursos, no només afavoreix la sostenibilitat, sinó que també genera noves oportunitats econòmiques i fomenta la innovació en tots els àmbits. Adoptar l’economia circular és essencial per avançar cap a un futur més equilibrat i respectuós amb el medi ambient.